Apr 23, 2011

Pisau Seramik





KELEBIHAN PISAU SERAMIK

KETAJAMAN - Bahan yang membentuk sebuah pisau seramik sangat kuat dan keras. Bahan asas pisau seramik ialah zirconium oxide (ZrO2; juga dikenali sebagai zirconia). Pisau seramik diproses dengan menggunakan tekanan yang tinggi lebih kurang 300ton dan dipanaskan 5 hingga 12 jam pada suhu dalam lingkungan 1400 darjah Celsius. Seramik ialah bahan paling keras selepas intan berlian. Kekerasan seramik tahap 8.5 pada skala Mohs, berbanding 6 hingga 6.5 untuk keluli, dan 10 untuk Intan. Ini menjadikan pisau seramik menjadi sentiasa tajam dan tidak perlu diasah.

BAU - Bahan seramik bersifat tidak bertindak balas dengan bahan makanan. Ia tidak memindah bau makanan lain ke makanan yang lain. Anda boleh memotong sesuatu makanan yang pedas, hanya membilas ringkas dengan air dan kemudian memotong sesuatu makananan, sayur atau daging yang lain. Kesan pedasnya tidak akan melekat atau berpindah ke makanan atau bahan lain yang dipotong.
Senang dibasuh - Pisau seramik sangat padu, sangat kurang liang-liang halus berbanding dengan pisau keluli. Sama seperti wajah anda, yang kurang liang-liang, kotoran akan kurang dapat dapat masuk ke liang-liang tersebut. Membilas ringkas dalam air suam akan membuatkan pisau seramik begitu bersih berbanding dengan menggosok menyeluruh pada pisau logam.

BERAT - Bahan seramik adalah sangat ringan. Pisau yang ringan akan mengurangkan ketegangan pada bahu dan lengan. Dengan pergerakan yang bebas pada bahu dan lengan, anda boleh lakukan semua pemotongan seperti tukang masak yang pakar.

KEKARATAN - Pisau seramik tidak akan berkarat. Karat pada pisau keluli atau pisau besi jika tidak dibasuh dengan betul boleh melekat pada makanan yang dipotong. Ini akan memudaratkan kesihatan orang yang memakannya.

Kelemahan pisau seramik berbanding dengan pisau keluli.

Pisau seramik lebih rapuh berbanding pisau keluli. Pisau seramik sesuai untuk memotong buah-buahan, sayur-sayuran dan daging yang tidak bertulang sahaja. Ia tidak sesuai untuk memotong makanan yang beku, daging yang bertulang(daging ayam) ataupun benda-benda yang sukar dihiris. Pisau seramik akan patah atau serpih jika jatuh melebihi 1.5 meter ke lantai. Pisau seramik juga tidak sesuai dilempar ke dalam laci yang mengandungi pisau atau alatan logam yang lain.

Pisau seramik tidak sesuai dijadikan pisau serba guna untuk memotong semua jenis bahan. Dengan kata lain pisau logam masih diperlukan untuk memotong bahan-bahan yang keras seperti tulang dan makanan beku.

Secara ringkasnya pisau seramik:

Tidak perlu diasah - sentiasa tajam.

Mudah dibasuh atau dibilas, kesan makanan(bau, rasa dan warna) tidak mudah melekat pada bilahnya.

Lebih ringan berbanding pisau logam.

Tidak mendatangkan apa-apa kesan pada makanan. Tiada sifat asid atau alkali. Tidak ada bahan kimia. Membuatan makanan anda sentiasa segar secara semula jadi. Buah-buahan tidak lagi akan berasa kesan logam.

Tidak berkarat langsung.

Lebih rapuh daripada pisau logam, elakkan daripada jatuh melebihi 1.5 meter. Jangan potong daging yang bertulang atau bahan-bahan yang keras seperti makanan beku.

1 comment:

Imma said...

Jual ker nii..brp harga PM boleh utk whole set di atas nii...tq

immasurya@gmail.com